zaterdag, november 04, 2006

Programma voor maandag

Tussen de bedrijven door stopte Laura me nog het programma voor maandag in mijn handen. Die dag besteed ik voor contacten met diverse mensen bij SMART Technologies. We hebben veel te doen in Nederland en we kunnen gelukkig optimaal gebruik maken van de kennis en support van SMART.
Ik ontmoet vanaf 8 uur de volgende collega's:
  • Adam Smith - Training Services
  • Anju Visen-Singh - Manager International Marketing
  • Ken Dreger - Technical Support
  • John Cook - Product Manager Actalyst
  • Andres Exner - Product Manager Acccessories
  • Pat Weinmar en David Labine - software developers
  • Samantha Paterson - Software Accreditation Program

Daarna snel richting Calgary Airport voor ons vliegtuig.

Real Canadian steaks

Hier zeggen ze dat er nergens ter wereld lekkerder steaks te eten zijn dan in Calgary. Heeft te maken met ruinte voor de dieren en het eten. Hoe dan ook, voor een niet zo'n grote vleeseter als ik, was het een voortreffelijke maaltijd.

In Calgary hebben ze grote problemen met het vinden van geschikt personeel door de snelle groei van de economie de afgelopen jaren. Dat was de reden dat de ober in eerste instantie onvriendelijk en onbekwaam overkwam. Jidde uit Denemarken maakte al vergelijkingen met Basil Fawlty, maar naarmate de avond vorderde kwam de ober los. Er kwam Italiaanse wijn op tafel op verzoek van Alberto en de ober nam alle tijd zaken uit te leggen en te vragen naar de verschillen tussen de wijnen. Alberto heeft verteld waarom het in Italië ongepast na afloop van de maaltijd een cappuccino te drinken - echt iets voor Duitsers en Nederlanders! - door de grote hoeveelheid melk is het teveel na een goede maaltijd. Uiteraard namen wij allemaal een ...

Vierde rechts is onze gast Frans Peeters, rechts zit Laura James, de contactpersoon van SMART voor West-Europa.

Na afloop van de maaltijd (met dank aan SMART Tech.) zijn we nog naar een Engelse pub geweest waar een senior software developer van SynchronEyes, onze Class Management software, met zijn band optrad. Niet mijn muziek, maar de band speelde goed en de uitvoering van een nummer van de Dire Straits was voortreffelijk.

Het valt trouwens op dat iedere Canadees die je spreekt wel banden met Nederland heeft. Iedereen heeft wel een familielid dat uit ons land komt of gevochten heeft in de oorlog. Gisteravond een man gesproken die 15 jaar geleden in Lisse in de tulpen had gewerkt tijdens z'n vakantie (geld was op).

Met Alberto en Paolo in de taxi terug naar het hotel en vervolgens naar bed. Vandaag gaan we de bergen in.

Calgary by Night


Gisteravond de stad in geweest. Dit is de weg waaraan ons hotel ligt.

Dag twee

Vandaag gestart met een ontbijt aangeboden door de Calgary Board of Education. Jammer genoeg vielen we net buiten de prijzen die al vroeg te verdienen waren (bodywarmers). Darwing Martin beloofde echter meteen dat hij zou zorgen dat we ze ook kregen. Daarna met de bus naar een elementary school net buiten Calgary, de Hidden Valley Elementary School. We werden aan de deur ontvangen door het hoofd van de school en na een korte introductie direct de klassen ingestuurd. De school is een voorbeeld van optimaal gebruik van SMART Boards in het onderwijs.

In alle groepen worden borden gebruikt, meestal vast aan de muur, soms verrijdbaar. Opvallend was dat de leerlingen tijdens een les op de grond voor het bord zitten en afwisselend naar voren komen om op het bord te werken of te schrijven. De docenten gebruiken de borden zeer effectief en wisselen onderwijsinhoud af met SMART Boardvaardigheden. Een voorbeeld hiervan was een les Frans aan leerlingen van groep 4 (bij ons) waarbij de leerlingen woordjes moesten makeren met een gele pen. Na afloop werden het woord en de markeerkleur gegroepeerd tot één object. De leerkracht en de leerlingen voerden een vrij geavanceerde vaardigheid spelenderwijs uit.


Daarna een rekenles waarin verschillende strategieën voor optellen samen met de leerlingen
werden behandeld. Een was het visualiseren van het rekenen via een online applet.
Darwing Martin e-mailde de link direct via z'n BlackBerry. Opvallend was de grote betrokkenheid van de leerlingen bij de les. Ze lieten zich totaal niet afleiden door de volwassenen uit alle hoeken van de wereld die hun klas binnen kwamen vallen.

Uit het gesprek na afloop met een aantal leerkrachten werden de positieve effecten van de SMART Boards benadrukt: grotere aandacht van leerlingen bij het onderwijsproces en significant betere resultaten met rekenen! Toch werd benadrukt dat alles staat en valt met de leerkrachten. Dit waren bekwame en enthousiaste leerkrachten. Frans en ik zeiden tegen elkaar dat de juf in groep 6 het ook zonder SMART Board zeker zou redden.

Vervolgens in de bus voor een bezoek aan de Calgary Board of Education. Deze organisatie verzorgt alle ondersteuning voor onderwijs in de provincie Alberta. De inrichting van het onderwijs in Canada is volledig ondergebracht bij de provinciale overheid. De Board verzorgt online onderwijs voor docenten in de provincie en onderhoudt een gigantische database met digitale content. We konden een live training SMART Board zien voor leerkrachten basisonderwijs en een demo van onze vergadersoftware Bridgit.


Tijdens de lunch een presentatie van David Martin, CEO van SMART Technologies die een kijkje nam in de nabije toekomst. David Martin is dé uitvinder van het interactieve whiteboard. Nieuwe, innovatieve producten van SMART zullen het samenwerkend leren makkelijker maken. De middag werd verder besteed aan workshops met de onderwijsspecialisten. Opdracht was een scenario te maken voor een succesvolle implementatie van technologie in een denkbeeldig land. Conclusie na afloop was dat er veel was geleerd van de ervaringen uit alle hoeken van de wereld en de Summit zeker navolging gaat krijgen. Frans wil in ieder geval weer van de parij zijn!

Vanavond gaan we uit eten met een groep samen met Laura James van SMART Tech. Het schijnt dat de beste steaks ter wereld hier te krijgen zijn. Dat gaan we uitproberen in restaurant Ceasars. Morgen de uitslag!