zaterdag, november 04, 2006

Dag twee

Vandaag gestart met een ontbijt aangeboden door de Calgary Board of Education. Jammer genoeg vielen we net buiten de prijzen die al vroeg te verdienen waren (bodywarmers). Darwing Martin beloofde echter meteen dat hij zou zorgen dat we ze ook kregen. Daarna met de bus naar een elementary school net buiten Calgary, de Hidden Valley Elementary School. We werden aan de deur ontvangen door het hoofd van de school en na een korte introductie direct de klassen ingestuurd. De school is een voorbeeld van optimaal gebruik van SMART Boards in het onderwijs.

In alle groepen worden borden gebruikt, meestal vast aan de muur, soms verrijdbaar. Opvallend was dat de leerlingen tijdens een les op de grond voor het bord zitten en afwisselend naar voren komen om op het bord te werken of te schrijven. De docenten gebruiken de borden zeer effectief en wisselen onderwijsinhoud af met SMART Boardvaardigheden. Een voorbeeld hiervan was een les Frans aan leerlingen van groep 4 (bij ons) waarbij de leerlingen woordjes moesten makeren met een gele pen. Na afloop werden het woord en de markeerkleur gegroepeerd tot één object. De leerkracht en de leerlingen voerden een vrij geavanceerde vaardigheid spelenderwijs uit.


Daarna een rekenles waarin verschillende strategieën voor optellen samen met de leerlingen
werden behandeld. Een was het visualiseren van het rekenen via een online applet.
Darwing Martin e-mailde de link direct via z'n BlackBerry. Opvallend was de grote betrokkenheid van de leerlingen bij de les. Ze lieten zich totaal niet afleiden door de volwassenen uit alle hoeken van de wereld die hun klas binnen kwamen vallen.

Uit het gesprek na afloop met een aantal leerkrachten werden de positieve effecten van de SMART Boards benadrukt: grotere aandacht van leerlingen bij het onderwijsproces en significant betere resultaten met rekenen! Toch werd benadrukt dat alles staat en valt met de leerkrachten. Dit waren bekwame en enthousiaste leerkrachten. Frans en ik zeiden tegen elkaar dat de juf in groep 6 het ook zonder SMART Board zeker zou redden.

Vervolgens in de bus voor een bezoek aan de Calgary Board of Education. Deze organisatie verzorgt alle ondersteuning voor onderwijs in de provincie Alberta. De inrichting van het onderwijs in Canada is volledig ondergebracht bij de provinciale overheid. De Board verzorgt online onderwijs voor docenten in de provincie en onderhoudt een gigantische database met digitale content. We konden een live training SMART Board zien voor leerkrachten basisonderwijs en een demo van onze vergadersoftware Bridgit.


Tijdens de lunch een presentatie van David Martin, CEO van SMART Technologies die een kijkje nam in de nabije toekomst. David Martin is dé uitvinder van het interactieve whiteboard. Nieuwe, innovatieve producten van SMART zullen het samenwerkend leren makkelijker maken. De middag werd verder besteed aan workshops met de onderwijsspecialisten. Opdracht was een scenario te maken voor een succesvolle implementatie van technologie in een denkbeeldig land. Conclusie na afloop was dat er veel was geleerd van de ervaringen uit alle hoeken van de wereld en de Summit zeker navolging gaat krijgen. Frans wil in ieder geval weer van de parij zijn!

Vanavond gaan we uit eten met een groep samen met Laura James van SMART Tech. Het schijnt dat de beste steaks ter wereld hier te krijgen zijn. Dat gaan we uitproberen in restaurant Ceasars. Morgen de uitslag!

Geen opmerkingen: